5651 Sayılı Yasa
5651 Sayılı Kanun Nedir? 5651 sayılı kanun maddesi, internet sağlayıcılarında paylaşılan ağ trafiklerinin izlenmesi ve bağlantı kuran aygıtların mac, ip, ziyaret adresi, oturum süresi, bağlantı istekleri raporlarının kaydedilmesinde zorunluluk getiren yasal düzenlemedir. 5651 sayılı yasa ile siber ortamda işlenen suç eylemlerinin yeri, zamanı ve failinin tespit edilmesi amaçlanır. 5651 kapsamı, siber suçluların gerçekleştirilen eylem nedeniyle kimliklerini gizlemek için suçu alakasız kişilerin üstüne atmasını engeller. Log kayıtları ile 2 yıl boyunca suç eylemlerine ait trafik günlüğü, ip ve mac adresi detaylarına ulaşılır. Ayrıca kurumsal internet paylaşımı sağlayan ufak veya büyük tüm işletmeler, 5651 yasal düzenlemedeki kanun maddesi zorunluluğunu yerine getirmek ile yükümlüdür.5651 Sayılı Kanun Maddesi Hakkında Neler Bilinmelidir?
Nitelik
5651 sayılı yasa kurum ve kuruluşların paylaşımlı internet sağlayıcılarında minimum 6, maksimum 2 yıl olmak kaydıyla network kayıtlarının depolanmasını gerektirir. Ticari faaliyet veya kar amacı gütmeden paylaşılan internetin yasadaki trafik kayıtlarının tutulması ile yükümlüdür. Yerel internet sağlayıcıların kayıt olmaksızın internet paylaşımı sağlaması durumunda ise cezai yaptırımlar söz konusudur.Tedbir
5651 sayılı kanun maddesi kapsamında yasal yükümlülük gerektiren tedbirler, bireysel veya tüzel kişilerin siber alanda maddi manevi çıkarlarını gözetmektedir. Yasa yükümlülüğü yerel internet paylaşımı sağlayan işletmeler tarafından uygulanmadığı takdirde ise, son kullanıcılara ve internet sağlayıcılarına maddi zararlar doğurabileceği gibi, yanı sıra kamu kurumları ve özel firmalar için prestij kaybına, ayrıca cezai yaptırımlara da sebep olmaktadır.5651 Sayılı Kanun Maddesi Neleri Kapsamaktadır?
5651 sayılı kanun maddesi kafe, restoran, öğrenim kurumları, eğlence merkezleri, fuar alanları, hastaneler, ulaşım şirketleri, oteller ve spor merkezleri gibi kurumsal internet kullanımı sağlayan bütün işletmeleri kapsar.
İnternet erişim hizmeti sağlayan kurum ve kuruluşların tüm aktiviteleri kanun maddesi kapsamında kontrol altına alınmalıdır. Network sağlayıcısının 5651 loglama ile ilgili genel yükümlülükleri şöyle sıralanır:
- Çocuklarla ilgili cinsel içerik paylaşımı, terörizm paylaşımı, dolandırıcılık paylaşımı gibi yasal yükümlülükte cezai yaptırımı bulunan web sayfalarının engellenmesi.
- İnternet trafiğinin zaman ve tarih damgasıyla tutulması.
- Son kullanıcıların ip ve mac adreslerinin kaydedilmesi.
5651 Sayılı Yasa Kapsamında Zaman Damgalı Log Kayıtları Nasıl Saklanır?
Son kullanıcıların network bağlantısıyla ziyaret ettikleri web sayfalarının eğlence, bilgi paylaşımı, iletişim aracı, hizmet yayınlanması veya tanıtım yapılması gibi çeşitli ihtiyaçlara yönelik kullanımları mevcuttur. Olaya böyle bakıldığında internetin fonksiyonel faydaları bulunmaktadır, ancak yanı sıra kullanıma göre zararları ve tehlikeleri de bulunmaktadır.
İnternetin ne yazık ki kötü niyetli kullanımı oldukça yaygındır. Siber suçlular haksız kazanç elde etmek için kullanıcıların kişisel bilgilerini sızdırarak veya web siteleri üzerinden dolandırıcılık yöntemleriyle interneti maddi çıkar amaçlı kullanmaktadırlar. Siber suçlular kullanıcıları dolandırabilir, kullanıcı bilgilerini pazarlayarak haksız kazanç elde edebilir veya kendi yaptıkları bir suçu masum kişilerin üstüne atıp kendilerini gizleyebilirler.
5651 sayılı kanun maddesi ile internet üzerinden yaşanabilecek tüm bu olumsuzlukları en düşük seviyede tutulmasını amaçlanır. Böylelikle network ağında hizmet veren kurum ve kuruluşların kullanıcıları koruma altına alınır.
5651 loglama kapsamında yasal yükümlülüğü bulunan herkesin, son kullanıcıların bilgilerinin çalınmasına sebebiyet verecek sahte web sayfaları, yasal olmayan propagandaların bulunduğu siteler veya kullanıcıların bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde kötü niyetli web sayfalarına erişimlerinin engellemesi gerekmektedir.
Lakin dijital ortamda milyonlarca kullanıcının bulunması nedeniyle, dijital ortamın tam anlamıyla kontrol altına alınması neredeyse imkansıza yakındır, ancak yasal düzenleme ile internet kayıtlarının tarih damgalı olarak minimum 6 ay, maksimum ise 2 yıl saklanması sağlanıp, siber suçlar ile mücadele edilmektedir.